003: Wat kan je zelf doen

Ogen en oren

Katten zijn nog meer dan mensen op hun gezichtsvermogen aangewezen. Het oog is een gevoelig orgaan bij dieren dat zeker voldoende zorg en aandacht verdient. Een oogbad is een lotion met kamille- en hamameli-extracten in een aan het traanvocht aangepaste oplossing. De lotion verfrist de ogen en zuivert ze van alle stof. Het is belangrijk om regelmatig de oren van de kat te reinigen om de kans op infecties en ontstekingen te verkleinen. Tevens vermindert het gebruik van een oorreiniger eventuele jeuk en onaangename geur.

Nagels

De nagels van uw kat moeten niet te lang zijn. Is dit wel het geval dan kunnen deze gaan ingroeien, met alle gevolgen van dien. Vooral een binnenkat heeft hier problemen mee. Vindt u het knippen van de nagels van uw kat een moeilijk of een probleem, dan kan u dit laten doen door een specialist. Een kat wil van nature klimmen. Het maakt de poten sterk en zorgt dat de nagels in optimale conditie blijven. Een krabpaal is hiervoor een ideale oplossing. Daarbij zorgt een krabpaal ervoor dat de nagelschilfers worden verwijderd.

Vachtverzorging

De vacht vertelt ons veel over de gesteldheid van de kat. Om de vacht in een optimale conditie te houden of te brengen is het gebruik van specifieke kammen, borstels essentieel, naast het gebruik van goede voeding. Tijdens het veranderen van de jaargetijden is het normaal dat katten wisselen van vacht. Het verharen van uw kat kan daarbij een probleem opleveren. Regelmatig kammen is dan de boodschap. Indien er zich toch klitten beginnen te vormen laat u deze best zo snel mogelijk verwijderen. Klitten kunnen er namelijk voor zorgen dat de onderliggende huid gaat ontsteken door gebrek aan verluchting van de huid. Ondanks de goede verzorging kunnen er toch nog vachtproblemen optreden. Kale plekken veroorzaakt door krabben of bijten kunnen wijzen op allergieën of overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen. Ook vlooien kunnen de oorzaak zijn van nervositeit en stress bij uw huisdier. Het gevolg hiervan kan zijn dat kale plekken en/of huidschilfers ontstaan..

"Wat heb ik een lief baasje. Jaloers ?"

ChéNouk